Kurkuma - Hotový zázrak

U mě doma kurkuma nesmí chybět. O jejích zázracích se toho dá dočíst mnoho, a já se za všemi moc ráda podepíšu. Ti, kteří ji doposud znají jen jako koření nespecifické chuti a žluté barvy, prosím, pokračujte v čtení. Již záhy zjistíte, že je velká škoda, přecházet ji v supermarketech bez povšimnutí a věřím, že se už napořád stane součástí vašeho života.
KURKUMA
Kořen, který vypadá jako oranžový zázvor. Díky kurkuminoidům (látka způsobující její zabarvení) má 5x vyšší obsah vitamínu C a  E, se používá k dobarvování potravin a můžete se s ní setkat pod kódem E100. Často se s ní setkávám v těstovinách, omáčkách, v bonbónech, zkrátka všude tam, kde je zapotřebí žluté barvy. Jako koření se pak používá samostatně, nebo jako součást kari koření. Já požívám mletou čistou kurkumu, kterou běžně koupíte. Já zde budu rozebírat její hlavní složku kurkumin.
  1. Kurkumin je přírodní antibiotikum - používám ji na akné, rány, popáleniny. Prostě na vše, co potřebuji rychle zahojit. Recept na domácí mast z aloe, kurkumy a medu naleznete zde. Nikdy mi nesmí v lednici chybět a používám ji i jako masku na obličej po tzv. ,,mačkací'' proceduře, kdy si napařím obličej a mačkám co to jde. Díky tomu se mi málokdy stává, že se mi nějaký ten beďár zanítí. 
  2. Kurkumin je výborný antioxidant - tzn. že pokud ji konzumujete pravidelně, výrazně pomáhá čistit organismus a regenerovat játra. Pokud už máte problém s játry, není lepší přírodní lék. Pokud ji zkombinujete ještě se zázvorem, bude její účinek mnohem lepší. Doporučuji ji přidávat do koktejlů, smoothie, ovocných i zeleninových šťáv, kaší, no, zkrátka všude kde to jde.
  3. Kurkumin je silně protizánětlivá - některé studie dokazují, že je mnohem lepší než některé dostupné léky a to hlavně díky tomu, že má stejné účinky, ale bez vedlejších účinků. Je skvělá jako prevence, ale i jako lék při zánětu žaludku, při otravě jídlem, artritidě, žaludečních nevolnostech i hemoroidech.
  4. Kurkumin obsahuje protirakovinné látky - Jistý pan dr. William LaValley zjistil, že kurkumin dokáže působit na všechny typy rakovin a bez vedlejších účinků. Jinými slovy dokáže ničit rakovinné buňky a současně podporovat obnovu buněk zdravých. Kromě toho i zabraňuje, aby si ty ,,špatné'' buňky vytvářely nové krevní spojení. 
  5. Kurkumin se umí dostat do mozku - je to jedná z mála látek, která se umí dostat přes krevní řečiště do mozku a tím velice pozitivně ovlivňovat léčbu neurotických onemocnění jako je Alzheimer, Parkinson a může i zlepšit rekonvalescenci po mrtvici.
Rozhodně nechci tvrdit, že přidáním kurkumy do všech jídel, Vás zbaví všech neduhů, ale kvůli prevenci bych ji rozhodně neopomíjela. Pokud už budete chtít využit kurkumin jako lék, doporučuji si koupit jeho koncentrát nejlépe v bio kvalitě a o obsahu 95%. Dle doporučení zmíněného doktora LaValleye je při léčbě rakoviny potřeba okolo 3 gramů čistého kurkuminu 3x až 4x denně.





Informace jsem čerpala z internetu. Tímto bych chtěla poděkovat nezdravi a bylinkovyraj.

Komentáře