Pokud se vám podaří koupit min. 33% smetanu v akci, rozhodně neváhejte s nákupem. Zde přináším ten nejjednodušší návod na výrobu domácího másla.
Budete potřebovat tyčový mixér, smetanu a vyšší nádobu.
Zchlazenou smetanu nalijete do nádoby a tyčovým mixérem hnětete dokud se smetana nezdrcne a neoddělí se podmáslí. Podáslí nevylíváme, ale pouze přes síto slijeme do jiné nádoby. Níže povím proč. Vzniklé máslo vyjmete z nádoby a položíte na prkénko. Pod tekoucí ledovou vodou máslo hněte, do doby, než dokud z něj neodchází čistá voda. Hnětením z másla odstraníte zbytky syrovátky a máslo tak v lednici déle vydrží. Obvykle máslo nijak netvaruji, prostě tu hrudku dám do krabičky a uložím do lednice...
Něco o množství:
500ml smetany mi udělá cca 220g másla a sklenici syrovátky.
Něco o podmáslí:
- čisté podmáslí nikde nekoupíte (teda, zatím jsem na něj nenarazila), pouze jeho kysanou podobu
- chutná skvěle a obsahuje minimální množství tuku (to zůstalo všechno v másle)
- zasytí na delší dobu a má příznivý vliv na střevní mikroorganismy
- obsahuje hodně vápníku, bílkovin a aminokyselin
- je vhodné i k ošetření suché pleti, popálené pokožky nebo na zmírnění oteklých nohou
Komentáře
Okomentovat